Kristianstad

Få brandlarm för döva

1:21 min

Brandlarm är en självklarhet för de flesta. Men för hörselskadade och döva är det inte så. De flesta platser har inte något visuellt brandlarm som kan varna de som inte hör.

– Det här är ett problem. Har man en hörselskada så tar ju de omgivande ljuden över, så det skulle behövas fler blinkers, som det kallas, säger Nina Jansson sekreterare i Dövas förening i Kristianstad.

Enligt Henrik Wester som är informatör på C4 teknik på Kristianstads Kommun, sätter man bara in blinkers eller "blixtljus" i byggnader där det förekommer höga ljudnivåer, som till exempel verkstäder. Att installera blixtljus överallt är oftast inget man har resurser till.

För att blixtljusen ska fungera optimalt så måste man sätta ett ljus bakom varje krök och i varje skrymsle. Men det finns ett billigare alternativ i form av en personsökare som är kopplad till brandlarmet och vibrerar när larmet går.

– Om en elev börjar på en skola till exempel, så kanske det är en bättre lösning att ha ett personligt larm till eleven som vibrerar när han eller hon ska ta sig ut, säger Henrik Wester.