Skåne

Skånetrafiken höjer biljettpriserna

3:11 min

Det blir dyrare att resa kollektivt i Skåne från årsskiftet. För första gången på två år höjer Skånetrafiken biljettpriserna. Men det ansvariga regionrådet tror inte att det ska minska kollektivtrafikanterna.

Resenärerna i Skåne är bäst på att åka kollektivt i Sverige. Sedan år 2000 har antalet resor ökat från 80 miljoner resor till 140 miljoner tio år senare. De senaste åren har ökningen varit 6-7 procent om året.

Idag presenterade Region Skånes regerande femklöver (Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centern och Miljöpartiet) satsningen för 2012. Kollektivtrafiken tillförs 206 miljoner kronor, varav resenärerna står för 100 miljoner genom att priserna höjs.

Kollektivpendlare som reser mellan Helsingborg och Malmö brukar köpa ett Skånekort. Månadspriset för detta höjs med 90 kronor till 1 150 kronor.

Pendlare mellan Lund och Malmö får också betala 60 kronor mer för ett sex-zoners kort, som från årsskiftet kommer att betinga 750 kronor.

Kontantpriset för alla stadsbussar i Skåne höjs med två kronor, så att en resa i Helsingborg och Malmö kommer att kosta 21 kronor (19 kronor i övriga kommuner).

Vilka förbättringar ger då dessa prishöjningar? Bland annat dessa:

* Tätare tågturer med bland annat 30-minuterstrafik Helsingborg--Hässleholm och till Höör och Eslöv.

* Fler nya Pågatåg med nya beställningar under 2012.

* Fler regionbussar, förtätning av Pendeln och Skåne-Expressen

* Helt ny snabbuss Trelleborg–Lund

* Satsning på stadsbussarna i Landskrona

* Ny stadsbusslinje i norra Helsingborg

* Fler serviceombud som säljer biljetter

* Satsning på bättre trafikinformation

Det ansvariga regionrådet Mats Persson (FP) tror inte att resandet ska bli mindre nu när priserna höjs:

– Vi har höjt priserna tidigare och då har vi inte sett att det blir färre som åker med kollektivtrafiken, säger Persson till P4 Malmöhus.

Med införande av sms-biljetter, har fusket ökat. Här kommer Skånetrafiken att vara vaksam och Mats Persson flaggar för fler kontroller och spärrar på sms-biljetten.