Miljoner till BT-Kemislutsanering

Naturvårdsverket beviljade idag 11,6 miljoner kronor till förberedelserna för slutsaneringen av BT Kemiområdet i Teckomatorp. För Teckomatorp är det ett välkommet startskott för att slutligen kunna rena marken från giftet som legad där sedan 70-talet.

– Det är ett efterlängtat besked. Nu kan vi ta fram handlingar för entreprenadarbetena. Mentalt betyder det mycket, och vi ser det som en förklaring att saneringen verkligen ska bli av, säger Hans-Inge Svensson, som är ordförande i kommunens styrelse för BT-kemis efterbehandling.

Förutom Naturvårdsverkets 11, 6 miljoner skjuter Svalövs kommun själv till pengar. Totalt kostar den här delen i projektet drygt 15 miljoner. En stor del av pengarna används till att köpa in konsulttjänster för att ta fram underlaget till den upphandling av entreprenader som ska göras. Man ska bland annat också göra ett nytt dräneringssystem på området som en säkerhetsåtgärd innan saneringsarbetet påbörjas.

Det var tidigare tänkt att slutsaneringen skulle vara klar 2007, men det har tagit lite längre än planerat att få de här första pengarna, och därför har projektet blivit lite försenat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".