Skåne

Direktupphandling av vaccin kan vara olaglig

2:11 min

Region Skånes direktupphandling av HPV-vaccinet, som skyddar flickor mot bland annat livmoderhalscancer, kan vara olaglig. Men Nätverket mot gynekologisk cancer välkomnar beslutet.

Igår kom beskedet att Skåne har tröttnat på att vänta på den centrala upphandlingen av vaccinet mot HPV-viruset och därför gör en egen upphandling. Redan om ett par veckor kan regionen få de första sprutorna som ska skydda flickor mot bland annat livmoderhalscancer. Ett beslut som välkomnas av Nätverket mot gynekologisk cancer.

– Vi tycker så klart att det är bra. För oss är det viktigt att vaccinationerna kommer igång så fort som möjligt, säger Thérèse Kärrman som är ordförande.

Hon och hennes kollegor har i flera år slagits för att flickor ska börja vaccineras mot HPV-viruset, för att undvika risken att drabbas av livmoderhalscancer. Men hittills har väldigt lite hänt, på grund av den nationella upphandlingen som drar ut på tiden. Två företag slåss om att ta hem beställningen och då får landets flickor vänta.

– Vi är jättefrustrerade över att vaccinationsprogrammet inte kan sättas igång på grund av konflikter. Desto fortare det kommer igång, desto bättre. Och om Skåne drar igång och Stockholm också drar igång så hoppas vi att resten av landet följer efter så fort som möjligt.

Men alla är inte lika övertygade.

– Vi hade inte trott att det här är lagligt. Det är nog tveksamt och det är kanske en bedömningsfråga juridiskt om det här kommer att gå eller inte, säger Bo Claesson som är handläggare i läkemedelsfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting.

Han tror att Region Skåne är ute på hal is om de gör en egen upphandling. Vill det sig illa så kan det andra företaget, som Skåne inte valde, komma att kräva regionen på skadestånd.

– Vi tror inte att det här kommer att gå. Men jag förstår ju om man bli orolig för att det kommer att ta ännu längre tid innan det blir något med den nationella upphandlingen.

En annan fråga är också om vaccineringen i Skåne ens hinner komma igång innan den centrala upphandlingen är klar.

– Jag hoppas nog att vi nästan kommer att få den nationella upphandlingen att fungera lika snabbt som den här. Att hitta på sådana här konstiga saker kanske tar längre tid än att få den riktiga upphandlingen att fungera.

Men kan det här skynda på den nationella processen?

– Inte formellt, men det är möjligt att det indirekt påverkar. Det här styrker ju bilden av att många tycker att det är ett elände att vi får vänta så länge.