Malmö

Besparingar väcker frågor

2:04 min

Moderna museet måste spara pengar. Och det kommer påverka Malmös filial. Två miljoner ska sparas in och på fredag i nästa vecka ska modernas ledning träffa dom andra finansiärerna, Malmö stad och region Skåne här i Malmö. Och kulturnämndens ordförande Daniel Sestrajcic vill ha svar på mycket.

– Vi vill upprätthålla uppgörelsen som var från början med hög internationell klass och självständighet med även regionsnes konstliv i fokus. Vi vill veta att det fortfarande gäller och så är det massa andra saker också såklart, säger Daniel Sestrajcic.

När moderna museet i Malmö öppnade var uppgörelsen en trepartslösning där staten, genom moderna, kommunen och regionen bidrar med lika mycket. Men uppstartsfasen var dyr och moderna ha pytsat in mer än man kom överens om, säger museets vice chef Ann-Sofi Noring, vice chef på Moderna museet i Stockholm.

Nu vill man minska, till den nivån som faktiskt står i avtalet. Det ska ske genom effektiviseringar, mer samarbete med moderna i Stockholm, men överenskommelsen att moderna i Malmö ska göra tre stora utställningar per år varav två ska vara unika för just Malmö avser man hålla säger hon.

 – Vi kommer att hålla vårt avtal och jobba med samlingen och producera utställningar i Malmö och för Malmö. Men utställningarna i Malmö kan även gå till andra platser, säger Ann-Sofi Noring.