Privat vård gökunge för sjukvårdsdistrikt

Besparingarna inom sjukvården i Sydvästra Skåne har gjort att många människor vänt sig till det privata Simrishamns lasarett för operation. I år har antalet patienter som tröttnat på kön i Malmö och Trelleborg och åkt till Simrishamn i stället fördubblats. Det gillar inte sjukvårdsdistriktets ordförande.

– Vi tror att det är patienter som inte är så högt prioriterade i vårt sjukvårdsdistrikt, som kan komma till operation tidigare i Simrishamn. Men samtidigt tränger det ut dem som är mest prioriterade inom vårt område här på UMAS, säger Per Olof Olofsson (s), ordförande i nämnden för sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt.

Till och med augusti har sjukhuset i Simrishamn skickat räkningar på nio miljoner kronor till sjukvårdsdistriktet i Malmö. Det är dubbelt så mycket som förra året. Det finns inga uppgifter om hur många patienter det handlar om som utnyttjat vårdgarantin. Men om det skulle röra sig om höftledsoperationer, som kostar 90 000 kronor styck, är det 100 patienter som åkt till Österlen för att bli kvitt sina smärtor i höften. Praktikertjänst, som driver sjukhuset i Simrishamn opererar på löpande räkning, och sjukvårdsdistrikten kan inte annat än betala.

– En gökunge, säger Per Olof Olofsson.

torbjorn.esping@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".