Reparation ska hindra kabelsvaj på bron

På måndag inleds reparationer på Öresundsbron. Det är de svängningsdämpare som ska hindra kablarna att svaja som inte har klarat påfrestningarna och som därför måste bytas ut.

– Vi märkte redan 2002 att dämparna inte höll måttet, men då bytte vi till nya av samma sort och det funkade inte heller, säger Björn Svensson som är anläggningschef vid Öresundsbron.

Nu installerar man istället svängningsdämpare av en ny typ som man hoppas ska lösa problemet. Men även om det ser obehagligt ut när kablarna svänger så är det ingen säkerhetsrisk.

– Nej det här handlar mer om bilistens upplevelse. Det kan se riktigt obehagligt ut när de här stora vajrarna rör på sig.

Arbetet med att byta ut svängningsdämparna kommer att inledas på måndag och beräknas pågå fram till månadsskiftet november/december. Man kommer att börja vid den första pylonen i riktning mot Danmark och kommer sedan att flytta mellan pylonerna. Under arbetet kommer delar av bron vara avstängd och hastigheten sänkt.

david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".