Fattiga satsar på statusprylar

Fattiga föräldrar väljer ofta statusprylar till barnen framför nödvändigheter som tandläkarbesök och hemförsäkringar. Det är slutsatsen i en doktorsavhandling som hässleholmaren Torbjörn Hjort lägger fram vid socialhögskolan i Lund i dag, fredag.

Han kallar sin avhandling Nödvändighetens pris, och räknar upp saker som fattiga föräldrar känner sig tvungna att köpa för att deras barn inte ska hamna utanför.

Hans avhandling bygger på intervjuer med 31 personer från barnfamiljer, som har dåligt med pengar.

Traditionellt har socialforskningen studerat inkomsterna hos personer med knapp ekonomi. Hjort har valt att studera utgifterna, alltså vilka möjligheter familjerna har att hålla uppe en konsumtionsnivå som motsvarar det sociala trycket från exempelvis vänner och föräldrar till barnens klasskamrater.

Genom att prioritera köp av datorer, skolresor, TV-spel, sommaraktiviteter, märkeskläder och besök på hamburgerrestauranger, som Hjort kallar för sociala nödvändigheter, så försöker barnfamiljerna att bli socialt accepterade.

Det handlar mycket om en oro för att barnen ska bli utpekade, och hamna utanför, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".