Lantbrukare tar åkarjobben

Allt fler lantbrukare i Skåne drygar ut sin inkomst med att köra transportuppdrag med sina traktorer. Men körningarna är i många fall olagliga, och innebär oschyst konkurrens med dom etablerade transportföretagen.

Nyförtiden visar det sig att många traktorer kör ren schaktkörning, säger Jan Göransson, chef Åkeriförening syd.

Lantbrukare som kör traktor är undantagna dom regler transportföretag, som att man ska betala fordonsskatt, och inte får köra för länge utan vila.

Men lantbrukarnas undantag gäller bara när dom kör sina traktorer på lantbruket, inte när de tar uppdrag åt andra, som utföra schaktning mot betalning.

Men det struntar alltså en del lantbrukare i, och åtar sig alltså uppdrag som innebär både ett lägre pris och längre arbetspass än vad transportföretagen kan erbjuda. Och det innebär oschyst och olaglig konkurrens med transportföretagen, säger Jan Göransson på Åkeriföreningen syd.

Också trafikpolisen har fått upp ögonen för de olovliga traktorkörningarna. Hittills i år har polisen stoppat sex, sju traktorförare som ägnat sig åt olovlig körning, säger polisinspektören Lars-Åke Magnusson.

– Om man mot ersättning utför en transport, tillexempel att flytta en sandhög från punkt a till b, så handlar det om yrkesmässig trafik, och då fordras tillstånd, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".