Mats Johansson är vide VD på Peab. Foto: Lasse Olsson/SR
Båstad

Peab försöker komma tillrätta med mutorna

Vice VD: ”Det är inte bra”
1:37 min

Byggkoncernen Peab, med säte på Bjärehalvön, har flera gånger nämnts i samband med anklagelser om mutor och bestickning. I Falun har en rad kommunanställda stängts av från jobbet och polisanmälts, tillsammans med en av Peabs chefer, efter en bjudresa till Estland.

-- Det är inte bra för vårt varumärke. Vi har ett etiskt program och vi jobbar för att det inte ska ske igen, säger Peabs personalansvarige och vice VD Mats Johansson.

Ändå kommer rubrikerna?

– Ja och det är beklagligt men det innebär inte att vi ändrar vår hållning.

Peab är landets största byggföretag med femtontusen anställda och för drygt ett år sedan började man utbilda framförallt chefer vad som gäller för bestickning och mutor. Och det är nolltollerans.

– Vi har en nolltolerans och vi är tydliga med det. Vi är ett vitt företag. Vi vill verkligen tala om för både världen och våra egna att det finns inget utrymme att inte spela efter våra spelregler. De ska inte vara i Peab, säger Mats Johansson.

Men det är de?

– Ja i vissa fall. Så fort vi ser någonting så tar vi tag i det. Och när det är allvarligt då ska de avskiljas.

Till exempel chefen i Dalarna?

– Han blir avstängd dels för att han inte följde våra regler, dels agerande han inte i vår anda. Och vi ska ta beslut om hur vi ska gå vidare i den frågan sen, säger Mats Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".