Små båtar fastnar i tången och det luktar ofta starkt. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
Trelleborg

Trelleborg tar tag i tången

Gatuchef: ”Den kan muddra där det är trångt”
1:17 min

Trelleborgs kommun testar nu en ny metod för att få undan tång och dålig lukt i småbåtshamnar. En så kallad amfibiebåt med flera olika redskap kan komma att lösa problemet.

– Ett redskap som båten har är att man kan muddra där det är trångt och besvärligt, där de andra stora mudderfartygen inte kommer åt. Det andra är att den har utrustning som kan lyfta tången och sedan lasta den på en mindre pråm, säger Mats Lavesson, gatuchef på tekniska förvaltningen i kommunen.

Tången som brukar svälla, lukta starkt och flyta upp till ytan när det är varmt har ställt till problem för båtarna i hamnarna i Trelleborgs kommun sedan många år tillbaka.

– Småbåtar och motorbåtar av olika slag, de kommer helt enkelt in eller ut ur hamnen. Tången sätter sig i deras motorsystem. 

Men kommunen försöker nu lösa detta med en amfibiebåt. Båten är liten, kan användas både på land och i vatten och suger upp tångsörjan för att sedan dumpa den i en container på land. I början av veckan testade man båten för första gången i Smygehamn utanför Trelleborg, och det gick inte riktigt som man väntat sig.

– Den var ganska bred och kom inte emellan de här olika y-bommarna som de här båtarna är förtöjda i, säger Mats Lavesson.

Kommunen har fortfarande inte köpt in båten, utan hyr den bara för att prova hur den fungerar. Nästa gång den testas blir under tångsäsongen.

– Det brukar vara under senvåren eller sommaren när alla båtar ska i, så det blir när det blir varmare, säger Mats Lavesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".