Förra året brann Norrevångshallen i Eslöv. En av många bränder, men nu minskar antalet bräder i kommunen. Foto: Madeleine Fritsch/SR
Eslöv

Kameror och information bekämpar bränder

"Vi måste bli bättre på att målgruppsanpassa och bemöta olika grupper"
2:00 min

Antalet bränderna i Eslöv har minskat kraftigt den senaste tiden. För ett drygt år sedan kom larmen slag i slag. Bland annat brann Norrevångshallen och en affärsbyggnad ner. Men nu har alltså trenden vänt.

Nyheterna begav sig till räddningstjänsten för att ta reda på varför, när vi besöker brandstationen kommer brandmännen precis tillbaka från en utryckning.

– Vi har varit ute på en förmodad brand. Men det visade sig att det bara var en person som hade rökat i sin lägenhet. Så det var ju väl, säger brandmannen David Åkesson.

Han är en av brandmännen som jobbar den här dagen. Det är ganska lugnt. Men så här såg det inte ut för drygt ett år sedan. Då avlöste bränderna i Eslöv varandra och kommunen beslutade att sätta in stora åtgärder för att stoppa de anlagda bränderna som satte skräck i samhället.

– Det var osäkert varje dag man gick till jobbet - eftersom det hände så mycket den sommaren kan man säga, minns Roger Johnsson, också brandman i Eslöv.

Sedan en tid tillbaka träffas ett stort antal personer från kommunen, polisen och räddningstjänsten för att berätta om stämningar i Eslöv, om man sett eller märkt något. Man har varit ute och informerat på skolor och i hemmiljö - på möten och på läger.

Snart har också ett stort antal värmekameror satts upp på olika byggnader. Resultat; bränderna har gått ner med över 70 procent. Paavo Frick som är distriktschef på räddningstjänsten syd i Eslöv tror stenhårt på modellen.

– För att komma någonstans när man har problem i ett samhälle måste vi myndigheterna sitta ner tillsammans och diskutera. Samverkan, kommunikation och bemötande är tre nyckelord, säger Paavo Frick, distriktschef på räddningstjänsten syd i Eslöv.

 Och nu tänker de fortsätta på den inslagna vägen. Kommunen vill involvera fler i samarbetet - företag till exempel. Och alla kan bli bättre.

– Vi måste bli bättre på att målgruppsanpassa och bemöta olika grupper där det finns ett ökat riskbeteende. Och vi måste lära oss att läsa av det här tidigare, säger Paavo Frick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".