Helsingborg

Sommarjobb för unga på höstlovet

"De jobbar och lär känna området och umgås med vuxna människor"
1:14 min

Ett gäng ungdomar i fyra olika stadsdelar i Helsingborg får chansen att jobba nu under höstlovet som börjar idag.  Det är första gången kommunen har ungdomsjobb under ett kortare lov.

Edo Stajerer har hand om ungdomarna på områdena Adolfsberg och Planteringen:

– Vi hade det i somras, då blev det succé så vi tänkte att vi gör om det, så att ungdomarna kan göra samma jobb som de gjorde då och intresset är verkligen jättestort, nästan för stort, för vi kan ju inte ge jobb till alla.

Vilken åldersgrupp är ungdomarna i?

– Dom är mellan 13 och 15, det kallas för arbetsförberedande insatts och de jobbar ungefär tre timmar om dagen, säger Edo Stajerer.

Det är inte bara det att ungdomarna får sitt första jobb, utan också att ungdomarna får en bättre känsla för bostadsområdena. För ofta är det så att bostadsområden vandaliseras som mest under skolloven. Och just genom att jobba tror Edo Stajerer är ett bra sätt att få ungdomarna att låta bli.

– Dom jobbar och lär känna området och umgås med vuxna människor, de får ju även lite betalat och det är ofta nog för att känna inspiration att göra något själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".