Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Viten för bostadsbolag på Herrgården

Miljönämnden: ”Viten är det enda som biter”
1:39 min

Malmö kommun kommer att kräva nya viten av bostadsbolaget Gröningen som har flera hus på Herrgården i Rosengård. Miljönämnden tar ställning till kraven nu i eftermiddag. 

– Vite är det enda som biter på dem, säger Milan Obradovic (S), ordförande för miljönämnden.

I flera år har kommunen ställt krav på Gröningen för att få bukt med problemen med fukt, mögel och skadedjur i husen på Herrgården.

De vitesförelägganden som miljönämnden tar ställning till i dag handlar om de nya fönster som bolaget sätter in. Kommunen är orolig för att de får för få ventiler och att det bortsanerade möglet därför ska komma tillbaka.

Men det handlar om också om miljögiftet PCB som Gröningen liksom andra fastighetsägare ska inventera i sina hus. Kommunen tycker att Gröningens kartläggning är för dålig. På Bostads AB Gröningen är man inte förvånad över kraven. 

– Även om vi har gjort allt vi har blivit ålagda innan så anser man det nog vara nödvändigt, av någon anledning.

Det kan bli dyrt för Gröningen om de inte följer kraven. För PCB-inventeringen vill kommunen ha ett löpande vite på sammanlagt 144 000 kronor i månaden och för ventilationen handlar det bland annat om viten på 25 000 kronor för varje rum som inte har tilluft från den 31 december 2014.

Tidigare har Gröningen överklagat viteskrav och fått rätt i Miljödomstolen, men så lär det inte bli den här gången, säger Eva Rosengren. 

– Nej, vi får se hur beslutet ser ut i eftermiddag, men jag tror och hoppas på att det baseras på de förslag vi redan har lämnat in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".