Skåne

"Priserna är på tok för höga"

"Priserna är på tok för höga"
1:38 min

Det är dyrast i Örkelljunga och billigast i Båstad. En ny undersökning visar att priserna för el, vatten, sophämtning och avfall skiljer sig kraftigt i de skånska kommunerna.

Men konsumenterna känner sig många gånger maktlösa inför att försöka påverka priserna.

– Jag tycker att priserna är på tok för höga. Jag försöker tala med elbolagen, men jag är en sådan liten konsument, berättar Martin Neubauer.

Det är Nils Holgerssongruppen som ligger bakom undersökningen som jämför taxor och avgifter på allt från el till vatten i Sveriges alla kommuner. Det är 16:e året som gruppen, som består av Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO - Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, gör det här. Och avgifterna ökar hela tiden.

– Det är tyvärr så att de taxebundna kostnaderna och avgifterna har ökat mer än konsumentprisindex, det vill säga den allmänna kostnadsutvecklingen i samhället, under de här åren, säger Per Holm, som är ordförande i Nils Holgerssongruppen.

I Skåne är avgifterna dyrast i Örkelljunga. För en trerumslägenhet betalar den boende här i snitt nästan 1 900 kronor i månaden för el, vatten, avfall och värme. I Båstad, som är billigast, är motsvarande siffra närmare 1 400. Bland de lägsta ligger också Kävlinge, Svedala och Helsingborg. Dyrast är det efter Örkelljunga i Bjuv, Åstorp och Hörby.

Per Holm på Nils Holgerssongruppen menar att deras undersökning kan användas för att påverka aktörer på marknader och kommuner emellan.

– Det hjälper att ha de här siffrorna, att kunna jämföra med andra kommuner och se om man ligger högt till. Varför är det så och då kan man påpeka det och det kan göra skillnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".