Inga förbättringar trots höjda biljettpriser

Nästa år kommer taxan i Skånetrafiken att öka med sex procent. Men trots den nya höjningen kommer resenärerna inte att få bättre service. Skånetrafiken får nämligen ändå inte råd att göra de satsningar man planerat.

I rusningstrafik går bussen var tionde minut med pendeln 220 mellan Höganäs och Helsingborg. Men vill man hem tidigare mellan nio och två på dagen går det bara en buss i halvtimmen.

– Jag tycker de skall pilla fram pengar så att de kan fixa det så att man slipper sitta här och vänta så länge, säger en förbannad resenär.

Förbättrad service dröjer
Skånetrafiken skulle gärna förstärka linjen så att det gick bussar i ett hela dagen. Men i och med att regionfullmäktige inte vill ge något utökat regionbidrag nästa år, så måste man vänta med att förbättra servicen och dessutom vill Skånetrafiken höja taxan.

Taxehöjning ger 40 miljoner
Förslaget behandlas i kollektivtrafiknämnden och regionala utvecklingsnämnden nu i veckan och innebär att taxan höjs med maximalt sex procent. Höjningen ger Skånetrafiken 40 miljoner kronor i ökade intäkter.

(mp) och (v) vill höja anslagen
Både miljöpartiet och vänsterpartiet som brukar bilda majoritet med socialdemokraterna vill ge Skånetrafiken ett höjt regionbidrag. Men regionstyrelsens ordförande, Uno Aldegren (s), säger nej och litar på stöd från de borgerliga partierna i frågan om Skånetrafikens budget.

– Man får väl vara omsorgsfull med hur man använder sina pengar där också och anpassa sig lite, säger Uno Aldegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".