Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Polisintendent Henrik Stiernblad, operativt ansvarig för polisens insatser inom Fokus Malmö. Foto:Johanna Hinteregger/SR
2 av 3
Ett av de 600-700 vapen som polisen beslagtar på ett år. Typen är en AK47 som är replikerad. Foto:Johanna Hinteregger/SR
3 av 3
En äkta AK47 även kallad Kalashnikov som finns i polisens förvar. Foto:Johanna Hinteregger/SR
Malmö

Samarbete har gett resultat

Polisen: ”Vi vill bryta trenden”
1:38 min

Malmö ska bli Sveriges tryggaste storstad. För att uppfylla detta har polisen genom samarbetsprojektet Fokus Malmö arbetat för att fler skall vara inblandade när polisen arbetar. Dels inom polisen och dels andra myndigheter som åklagarmyndigheten, kronofogdemyndigheten och Malmö stad. På så sätt ska gängkriminaliteten, vapenbrotten och det offentliga våldet att stävjas.

– Vi har ju sett i Malmö en utveckling under lång tid med grovt våld i offentlig miljö. Vi har också sett mer gängkriminalitet och den här trenden vill vi bryta. Där för satsar vi nu och det är långsiktigt, säger Henrik Stiernblad, polisintendent på Malmö Polisen och också ansvarig för satsningen Fokus Malmö

Gett resultat.

Bara den här veckan har fem automatvapen och pistoler beslagtagits genom kontroller och husrannsakningar. Det tror polisen är ett resultat av samarbetet som Fokus Malmö innebär.

Polisen har även upprättat så kallade fokuslistor. Det är listor med grovt kriminella personer som polisen är särskilt intresserade av. Genom samarbetet kan listorna spridas och användas på flera olika sätt och med hjälp av olika myndigheter och även bland poliserna som är ute på fältet. På så sätt kan fler tas fast, säger Henrik Stiernblad.

– Ett exempel på det är om poliser som jobbar ute känner till en viss person som är kriminell, griper honom även då vet att han har skulder till staten. På så sätt kan Kronofogden  snabbt kopplas in och besluta om man ska beslagta saker som han har.

Inga fler poliser

Stävja den grova brottsligheten i Malmö ska göras utan fler poliser ute på fältet. Det ska istället göras med samverkan med andra myndigheter. Men en sak som, enligt Henrik Stiernblad, skulle underlätta arbetet vore hårdare straff för grovt vapenbrott. 

– Med en högre straffskala ger det oss möjlighet att använda tvångsmedel på ett helt annat sätt.

Mer samarbete med Malmö stad

Polisen vill även vara med och hjälpa så kallade ”avhoppare”, tidigare kriminella som vill byta bana. Det skulle innebära mer samarbete med Malmö stad.

– Vi är inte så bra på detta i Sverige men det är ett nödvändigt element att hjälpa dom som kommer på bättre tankar och vill hoppa av sin kriminella verksamhet. Det är svårt att bryta upp och byta livsstil, speciellt med gäng kriminella.  Då räcker det inte med att samhället sätter upp lagar om hur man ska uppföra sig utan man måste satsa på ett kraftfullt alternativ så det känns som ett positivt och attraktivt alternativ, säger Henrik Stiernblad.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".