- Inget av barnen är uteliggare, säger Carina Nilsson (S), vård- och omsorgskommunalråd i Malmö. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Malmö

Fler barn hemlösa än någonsin

Kommunalråd: ”Naturligtvis en olycklig situation”
1:40 min

Antalet barn som lever i hemlösa familjer är fler än någonsin i Malmö. 240 barn saknar fast bostad, och det är en ökning med över 20 procent sedan förra året.

– Det vi vet är att de inte är hemlösa särskilt länge, som max uppemot tre månader, men det är naturligtvis en olycklig situation. Inget av de här barnen är uteliggare, utan alla har boende som fungerar bra men som inte är några långsiktiga lösningar, säger Carina Nilsson (S), vård- och omsorgskommunalråd i Malmö.

De allra flesta av de hemlösa barnen finns i stadsdelen Rosengård, där antalet fördubblats sedan förra året. Majoriteten av de hemlösa barnfamiljerna bor på hotelliknande boenden eller vandrarhem.

– Det är absolut första prioritet för politiken att hemlösa barnfamiljer ska gå före alla andra, säger Carina Nilsson.

Den årliga hemlöshetsmätning som Malmö stad gör visar att det totalt i år finns 1039 hemlösa, vilket är en ökning med 139 personer. Förklaringen tros vara att befolkningen ökat kraftigt, samtidigt som bostadsbyggandet inte hunnit med. Antalet uteliggare har däremot minskat och är i år 18 stycken.

Under nästa år ska Malmö starta projektet Bostad först, där 20 hemlösa först ska få ett eget boende och sedan hjälp med sina andra problem. Man ska även starta ett uppsökande team tillsammans med psykiatrin.

Men det är inte bland missbrukare och personer som lider av psykisk sjukdom som hemlösheten ökar, utan i stället är det fler som har som enda problem att de helt enkelt inte kommer in på bostadsmarknaden.

– Hela den gruppen skulle inte vara hemlös, om det fanns bostäder. De har inga andra problem, säger Carina Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".