Jesse Jackson är en av dem som kritiserat slavaktionen. Foto:Edina Hurstic/SR
Lund

Stark kritik mot att slavauktionsåtalet läggs ner

"Klart det är hets mot folkgrupp"
1:22 min

Afrosvenskarnas riksförbund och det europeiska nätverket mot rasism, ENAR, riktar hård kritik mot att det inte blev något åtal mot de två studenter som varit misstänkta för hets mot folkgrupp, efter att ha klätt ut sig till slavar på en fest i Lund. Organisationerna kräver nu att fallet tas upp igen.

– Att det här inte är att uttrycka missaktning mot gruppen som drabbats, afrikanerna, det tycker vi är en märklig slutsats. Det är klart att det är hets mot folkgrupp, säger Kitimbwa Sabuni, ordförande för Afrosvenskarnas riksförbund.

Det var i våras som fyra studenter klädde ut sig till slavar och höll i en så kallad slavauktion på en nationsfest i Lund.

Händelsen kunde, enligt kammaråklagaren Mathias Larsson, tolkas som hets mot folkgrupp och han inledde därför en förundersökning.

Men förra veckan lade han ner fallet, eftersom det inte gick att bevisa att brott hade begåtts, säger han.

– Det har mer handlat om ett dåligt och provocerande skämt, och inte som ett direkt uttryck för missaktning mot en folkgrupp, säger Mathias Larsson.

Afrosvenskarnas riksförbund och det europeiska nätverket mot rasism, ENAR i Bryssel, menar å andra sidan att händelsen var kränkande. De kräver att fallet tas upp igen.

– Vi tycker att åklagarens beslut skickar fel signaler om att det är okej att gå nära gränsen eller över gränsen för rasism utan att det blir sett som rasism. Det tycker vi är ett problem, säger Michaël Privot, ordförande i ENAR.

Men Mathias Larsson kommer inte ta upp fallet igen.

– Mitt beslut står fast och jag kommer inte att ändra på det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".