Biogas ersätter eldningsolja

Bara i Skåne skulle man varje år kunna utvinna biogas motsvarande 400 miljoner liter eldningsolja, om man tog om hand skörderester som betblast och halm.

Det hävdar forskare i Lund som nu jobbar för att få fram gårdsanläggningar för biogasframställning från restprodukter.

I Billeberga utanför Svalöv har Lunds Universitet en forskningsanläggning för biogasframställning från jordbruksprodukter. Sedan tidigare finns en del anläggningar som bygger på att gödsel från djur rötas och bildar gas, men här försöker man hitta bra metoder för att utvinna gas ur mer fast massa, som till exempel betblast. Kjell Christensson är projektsamordnare.

– Vårt jobb är att ta fram metoder som kan hantera de här råvarorna, säger han.

Så för biogasforskarna i Lund är det inte en osannolik tanke att framtidens jordbrukare också är energiproducenter. Och det finns enligt beräkningarna stora mängder energi som idag bara ruttnar och plöjs ner i jorden.

– Man brukar tala energi motsvarande fyra terrawattimmar, alltså motsvarande 400 000 kubikmeter olja, som skulle kunna produceras av restprodukter från jordbruket. Och till det kommer samhällets restprodukter, och vi odlar ännu inte för biogasproduktion, så potentialen är stor, säger Kjell Christensson.

Kjell Christensson, projektsamordnare för Agrigas.

Reporter: Hans Dahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista