Foto: Charles Rex Arbogast/Scanpix
Skåne

Region Skåne slipper rättslig process

Glaxo Smith Kline: ”Gäller bara Region Skåne”
1:40 min

Läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline kommer inte att inleda någon rättslig process mot Region Skåne för att man valt att direktupphandla HPV-vaccin av ett konkurrerande bolag till flickor födda -93.

– Inte vad det gäller direktupphandlingen med Region Skåne. Däremot måste vi förhålla oss till det i händelse av att fler landsting väljer att gå samma väg, för då kommer det att få implikationer på hela den nationella upphandlingen, säger Johan Thor, marknads- och försäljningsdirektör på Glaxo Smith Kline.

Politikerna i Region Skåne meddelade förra veckan att de valt att direktupphandla vaccin mot livmoderhalscancer för flickor födda -93 från det ena av två konkurrerande läkemedelsbolag. Johan Thor på Glaxo Smith Kline, som blev utan beställning, säger att företaget nu haft samtal med politikerna i Skåne och beslutat att inte driva ärendet vidare.

Däremot betonar Johan Thor att beslutet bara gäller Skåne. Om fler landsting gör på samma sätt kan hållningen bli en annan, och det beror på att om volymerna ändras för mycket, så kommer även priset på vaccinet att påverkas.

– Börjar de stora volymerna och avtalet att urgröpas, så blir det omöjligt att ha ett så lågt pris. Vi ser gärna att man i så fall inleder dialog med båda företagen, säger Johan Thor.

Landstinget i Stockholm har gjort precis så - inlett dialog med båda företagen - medan andra landsting har planer på att göra som Skåne. Samtidigt är förhoppningen att den rättsliga prövning som pågår efter att Glaxo Smith Kline överklagat landstingens gemensamma upphandling av HPV-vaccin ska gå snabbt.

– Vi hoppas att det kommer att ske inom de två närmaste veckorna, och då vet vi mer vad som kommer att hända, säger Johan Thor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".