Foto: Petter Allvin/Sveriges Radio
Malmö

Malmös skatteinkomster minskar

(S): ”Räknar med att Anders Borg skickar in mer pengar”
1:33 min

Lägre skatteintäkter gör att Malmö räknar med att inkomsterna för kommunen minskar med 260 miljoner kronor nästa år. Därför beslutade i dag kommunstyrelsen att ändra i budgeten för nästa år, men det görs inga besparingar eftersom finansminister Anders Borg menar att ekonomin kommer vända upp igen redan 2013.

Kommunstyrelsens ordförande socialdemokraten Ilmar Reepalu hoppas att han får rätt.

– Om det är så, då ska man inte göra stora nedskärningar 2012, utan då ska vi övervintra, då tar vi på oss att ha ett medvetet underskott som är budgeterat till 260 miljoner och räknar med att återhämtningen kommer så snabbt eller att Anders Borg skickar in mer pengar, han har ju ett överskott i budgeten, säger Ilmar Reepalu (S). 

Men lika tvärsäker på att finansminister Anders Borg (M) skjuter till pengar om det behövs inför 2013 är inte oppositionsrådet moderaten Stefan Lindhe.

– Vi kan ju inte räkna med oväntade intäkter. Vi måste vara försiktiga och ta ansvar för Malmöbornas pengar.  Vi har ju varnat för det här flera gånger och vi har sagt att man måste se till att titta på utgifterna medan tid är, innan man drar igång alla nya projekt.

– Vi har ju ökat vår budget ganska mycket, exempelvis har Malmö stad nyanställd över 800 personer, och då menar vi att man måste titta på vad som kan skjutas upp innan vi vet vad som händer i ekonomin, säger Stefan Lindhe (M).

Men Ilmar Reepalu ser ingen anledning att dra i nödbromsen just nu.

– Inte när vi gör på det här sättet och det vi kan överblicka för 2012, men 2013 och 2014 är fortfarande skrivet i stjärnorna, säger Ilmar Reepalu.

Ärendet kommer att behandlas i kommunfullmäktige i början av december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".