Hårdsatsning på klamydiabekämpning

Antalet fall av könssjukdomen klamydia ökar drastiskt i Skåne. Den här veckan satsar Region Skåne därför extra resurser på att upptäcka nya fall. Det innebär extra personal på mottagningarna och extra labresurser.

– Nuförtiden kan man lämna ett enkelt urinprov, säger Annika Jonsson, ansvarig läkare på klamydiamottagningen på universitetssjukhuset MAS i Malmö

Klamydia är lömskt på så sätt att man inte behöver ha några symtom, men om den väl upptäckts så är den lätt att bota. Det räcker med en antibiotikakur och sen är man frisk. Men om man inte får behandling är det allvarligt.

– Om du går med en obehandlad klamydiainfektion så kan det leda till sterilitet, säger Annika Jonsson.

Inför den här kampanjveckan har över tjugotusen inbjudningar skickats ut till ungdomar i åldrarna 15-30 år. I de fall där provet visar sig positivt vidtar kuratorns detektivarbete.

– Vi försöker att gå igenom vilka sexuella kontakter som patienten har haft, upptill ett år tillbaka, för klamydian kan vara så gammal, säger kuratorn Margareta Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista