Foto: Sun Nilsson/SUS
Lund

Snabbare och säkrare hjärtoperationer

Sjuksköterska: ”Nu kan vi kombinera olika ingrepp”
1:44 min

Norra Europas absolut modernaste operationssal finns från och med i morgon i bruk i Lund. Förhoppningen är att sjukhuset nu kan göra snabbare och säkrare hjärtoperationer.

Det är en sal som på ett unikt sätt kombinerar en klassisk röntgensal och en vanlig operationssal, toppat med extremt ren luftkonditionering. Peter Hochbergs har varit med och tagit fram den nya salen, och är också en av de få läkare som redan testat att operera i salen.

– Salen ska fungera både för vuxna och barn, så att vi får ha olika breda britsar, säger Peter Hochbergs.

Den så kallade hybridsalen är både röntgensal, med möjlighet till 3D bilder direkt i salen, och en operationssal utrustad för att kunna genomföra en mängd olika operationer.

– Det kommer att göra ingreppen säkrare. Det är ingrepp som man tidigare gjort på röntgen, men inte i en så hygienisk miljö.  Nu kan man kombinera ingrepp istället för att flytta patienten, säger Anita Brinck, röntgensjuksköterska.

Vad salen har kostat att bygga är ännu något oklart, men bara utrustningen har kostat 15 miljoner. Men det har det varit värt säger sjukhusledningen och läkaren Peter Hochbergs som testat salen i skarpt läge tycker att salen är riktigt bra.

– Salen är väldigt funktionsduglig, säger Peter Hochbergs.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".