Fler caféer i Malmö får underkänt

Antalet caféer i Malmö som får underkänt i sin livsmedelstillsyn har ökat markant. I fjol sommar blev fjorton procent av caféerna underkända, i år är det hela 42 procent. Bara 14 av 138 inspekterade caféer fick godkänt.

Men det här behöver inte innebära att mathanteringen blivit snuskigare menar Camilla Falk, livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen i Malmö:
– Till viss del beror det på att vi har infört en ny tillsynsmetodik. Vi använder en inspektionsrapport med checklista.

Missar man fyra punkter eller har en allvarlig avvikelse på någon punkt, till exempel personalhygien eller rengöring, så blir det underkänt med det nya kontrollsystem som tagits fram av livsmedelsverket. Och nästan hälften av de inspekterade caféerna i Malmö blev underkända och de allra flesta får någon typ av anmärkning. Bara tio procent klarar sig helt felfritt.

Miljöförvaltningen har också gjort en tillsyn av livsmedelsbutiker med manuell hantering och där får inte en enda av de 20 undersökta butikerna fullt godkänt. Livsmedelsinspektör Maria Johansson ligger bakom tillsynen:
– Risken ökar i samband med att man själv hanterar råvaran och förpackar den. Men det är också rengöring av redskap, utrustning och arbetsytor.

För att bättra på siffrorna skall nu de caféer, restauranger och livsmedelsbutiker som klarar inspektionerna utan anmärkning få en så kallad smileydekal att sätta upp på sin dörr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".