Utlånade pengar kan ge pågatåg snabbare

För att snabbare få pågatågstrafik på Söderåsbanan funderar Åstorps kommun på att låna ut pengar till Banverket för investeringarna.

Staten har senarelagt investeringarna på Söderåsbanan, men precis som i vägprojekt kan kommuner få upprustningen tidigare om man själv står för räntekostnaden.

Kristdemokraten Nils Göran Nilsson är vice ordförande i kommunstyrelsen i Åstorp.
– Det kan ju vara en väg att diskutera. Vi är tre kommuner som närmast berörs. Ängelholm har visat intresse i den här banan och Klippan som också ligger nära. Kan vi få igång det 2007 istället för 2009 är det en hel del att vinna på det. Det förkortar restiden till Malmö/Lund till hälften mot vad vi har idag.

Enligt framtidsplanen ska Banverket investera upp mot 400 miljoner i sträckan Åstorp - Teckomatorp mellan 2007 och 2015.

Banverkets generaldirektör, Bo Bylund, har inget emot om kommunerna vill låna ut pengar för att tidigarelägga projektet och tidigare kunna få pågatåg på sträckan.
– Jag har absolut ingenting emot det. Det finns vedertaget system både för järnvägs- och väginvesteringar, och det är att om det finns intressenter som tycker att det är väldigt viktigt att ett projekt tidigareläggs, så kan de vara med och lånefinansiera det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".