Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Ättekulla industriområde i Helsingborg är hårt drabbat av transportstölder eftersom många lastbilar står uppställda helt oskyddade här under kvällar och helger. Foto: Bosse Johansson/SR
2 av 2
Många lastbilar plundras när de parkeras i Skåne. Polisen menar att transportföretagen själva måste ta ett större ansvar för att göra sina transporter säkrare. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Skåne

Mängder av lastbilar plundras

Polisen: ”Så länge de kör oskyddade transporter så tar man en medveten risk”
1:36 min

Antalet stölder ur lastbilar blir allt fler i hela landet och Skåne hör till ett av de värst drabbade områdena. Förra årets anmäldes 445 stölder ur lastbilar i Skåne, och för i år har polisen redan tagit emot lika många anmälningar.

Men ibland nöjer sig inte tjuvarna med att stjäla lasten utan tar helt enkelt hela lastbilen.

– Företrädesvis är det kapellskärningar, säger Per-Arne Nilsson vid polisen i Västra Götaland

Han jobbar med att samordnar statistiken om brott mot transportnäringen, och menar att åkerierna borde använda säkrare fordon.

– Så länge branschen håller på att köra gods i oskyddade transporter så tar man en medveten risk och gör det väldigt enkelt för de kriminella, säger han.

Per-Arne Nilsson säger att tjuvarna stjäl allt från toalettstolar till platt-TV. Men att det framför allt är dagligvaror som stjäls numera, livsmedel, tvättmedel, godis och hushållsartiklar överhuvudtaget.

I Skåne är det Nordvästskåne som sticker ut som det värst utsatta området. Helt logiskt med tanke på hur transportnäringen är organiserad menar Per-Arne Nilsson.

– I och med att de stora logistikföretagen har sina terminaler där så dras även de kriminella dit, säger han. Många bilar står och väntar utanför terminalerna innan de får lossa och då är de utsatta för angrepp.

Helsingborg är den kommun i Nordvästskåne som är värst drabbad. Där sker angreppen mot bilar som är uppställda i industriområden söder om stan och i anslutning till hamnen. Men även ett par mindre kommuner i Nordvästskåne sticker ut. I området Klippan-Åstorp sker det fler brott än i hela Malmö.

Både i Helsingborg och i Klippan-Åstorp har polisen startat ett samarbete med kommuner och transportnäring för att försöka få bukt med stölderna. Men man når inte varuägare och speditörer .

– Man måste som transportköpare ställa mycket större krav på transorterna och vara beredda att betala för det också. Det handlar bara om kronor och ören, och sen så ropar man på hjälp och vill att andra ska lösa de här problemen. Bland annat polisen, säger Per-Arne Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".