1 av 2
Yngve Pettersson (MP), Region Skånes kulturnämnd, Daniel Birnbaum, Moderna museet i Stockholm och Daniel Sestrajcic (V), ordförande i kulturnämnden Malmö. Foto David Richter/Sveriges Radio
2 av 2
Foto:Drago Prvulovic/Scanpix
Malmö

Besökare ska inte märka besparingarna

Kulturnämnden: ”Förankring i regionen och konstnärlig självständighet viktigt”
1:36 min

Besökarna på Moderna museet i Malmö ska i princip inte märka att museet sparar två miljoner kronor. Det är beskedet som museiledningen lämnade när man idag träffade Region Skåne och Malmö stad för att förklara sina besparingar.

Istället ska man spara på annat, genom mer samordning med Moderna i Stockholm.

– Vi ska göra utställningar på hög nivå och hitta smarta finansieringsformer. Kanske gör vi utställningar här som hamnar i Stockholm, säger moderna museets chef Daniel Birnbaum.

Samlingarna ska inte sättas i motsats till separatutställningar, menar han. Men man avser att hålla avtalet med Malmö och regionen om att göra tre stora utställningar per år, varav två är unika för Malmö.

Nästa år är även publikintäkterna mer realistiskt satta säger han, nämligen 1,2 miljoner och inte två miljoner som man från början hoppades på i år. Och kulturnämndens ordförande i Malmö Daniel Sestrajcic känner sig ganska lugn efter mötet.

– Det ska finnas en chef med förankring i regionen och konstnärlig självständighet, säger Daniel Sestrajcic, kulturnämndens ordförande i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".