Ett brinnande ljusträd i smide inviger Österlen lyser. Foto: Marie Sangdren/Sveriges Radio.
Hammenhög

Österlen lyser hela helgen

Marie Sandgren rapporterar
1:22 min

På fredagskvällen invigdes Österlen lyser, en tredagars ljusmanifestation som i år arrangeras för sjunde gången. Årets invigning ägde rum i Hammenhög där byns stora silo stod i centrum för en spejsad föreställning.

- Det är roligt att de kan utnyttja ett sådant här ställe. Jag tyckte det var fascinerande och spännande med annorlunda show, löd betyget från Maria som åkt från Malmö för att titta på invigningen.

En rymdinsiprerad ljusshow spelades upp på ena sidan av silon. Rymdskepp, planeter och allehanda rymdvarelser for förbi till nyskriven musik av Kent Olofsson.

Och så plötsligt fanns en dansare på silons långsida. Claudine Ulrich var det som dansade vertikalt på silon. I dansen samspelade hon med bilden av ett rymdskepp som också dansade, projicerat mot fasaden. Så småningom klev hon ombord på rymdskeppet och for omkring på silofasaden i skeppet. Inte i verkligheten, men det såg ut som att det var på riktigt. Sen landar både hon och farkosten på taket till en lägre byggnad famför silon.

- Lite nytänkande och lite suggestivt i mörkret, tyckte Kristina som är deltidsboende i Onslunda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".