Slut med kakbak för skolresor

Sedan höstterminens start är det inte längre tillåtet för skolor i Ystads kommun att samla in pengar från föräldrar och elever till skolresor, och medhavd matsäck på utflykter ska inte vara nödvändigt eftersom skolorna nu ska bistå med mat.

Skolorna ska inte längre bryta mot lagen, säger Rolf Sandberg, en av områdescheferna i Ystads kommun. I våras inspekterade skolverket skolorna i Ystad och fann då bland annat att eleverna på en låg- och mellanstadieskola fått betala flera hundra kronor var till en skolresa.

I skollagen står att allundervisning ska vara avgiftsfri och detta innebär att även skolresor och utflykter som görs under skoltid måste finansieras av skolan och alltså ska vara gratis för föräldrar och elever.

I Ystad har man hittills brutit mot lagen, menar Rolf Sandberg, men nu är det stopp för kakbak till förmån för skolresor och medhavda plättar på utflykten, efter en diskussion på barn- och utbildningsförvaltningen som lett till skärpning på skolorna i ystads kommun.

– Men det finns inget som hindrar att föräldrar åker med sina barn på utflykt på sin fritid, om det är gemenskapen man är ute efter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".