Universitetets idéer kommersialiseras

Lunds universitet satsar nu för att kommersialisera fler av sina forskningsresultat. En speciell grupp ”dammsuger” universitetet på idéer och hjälper till med patent och bolagsbildningar.

– Letandet är ett komplicerat arbete. Idéerna kommer inte av sig själv. Det gäller att ta kontakta folk, ringa runt, komma tillbaka och sedan kanske ta en mer kommersiell diskussion, säger Per-Olof Hegg, som är ansvarig för LU-innovation.

På enheten finns tio personer som jobbar med målet att kunna kommersialisera så många idéer som möjligt. Man har funnits i nuvarande form sedan nyår och har hitintills lyckats starta upp 13 företag.

– Idémässigt kommer 50 procent från medicinska fakulteten, 40 procent från den tekniska fakulteten och väldigt lite från resten av universitetet, säger han.

Ett av de företag man hjälpt igång är Spectacure, som utvecklat en metod för att med hjälp av ljusaktiverad medicin behandla tumörer inne i kroppen. Just nu söker de pengar till kliniska tester. Kerstin Jakobsson har anställts som vd i bolaget.

– Spectacure är en spin off från Lunds universitet, där man forskat på det här i 20 år, innan man bestämde sig för att kommersialisera idén. Vi har fått hjälp från LU-innovation med det som nystartade bolag behöver hjälp med, som finansiering, administration, patent etcetera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".