Malmö

Ingen psykvård för bensinindränkt

Chef: ”Inget behov av heldygnsvård”
1:26 min

Läkarna ansåg inte att den 30-årige man som inatt hällde bensin på sig själv utanför psykakuten i Malmö och hotade att tända eld behövde vård. Istället greps han och fick tillbringa natten hos polisen.

– Läkarna gjorde bedömningen att det inte fanns något behov att lägga in mannen inom vår heldygnsvård, säger Sven-Erik Andersson, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Malmö.

Men om en man hotar att tända eld på sig själv, är det inte ett tecken på att man mår dåligt?

– Det kan det ju vara, men jag kan inte gå in på det enskilda ärendet mer än så.

Vid halvtvåtiden inatt hällde mannen bensin på sig själv utanför den psykiatriska akutmottagningen i Malmö och därefter hotade han att tända eld. Enligt polisen ska mannen även ha tänt eld på en fläck bensin på marken.

När poliserna kom till platsen lyckades de övertala honom att lägga bort tändaren. Därefter fick han träffa läkare som alltså gjorde bedömningen att han inte behövde läggas in. Istället blev det polisen som tog över.

– Då tog polisen och grep honom för framkallande av fara för annan och hot mot tjänsteman, säger Anders Lindell, pressinformatör på Skånepolisen.

Men hur fungerar det för polisen att ta med en person som uppenbarligen inte mår bra?

– Nu när han har kommit in till oss, så är han mycket lugnare, så det har väl en lugnande effekt att han blivit inlåst.

Mannen förhördes i förmiddags och nekar till brott. Han säger att han handlade i ren desperation för att få vård.

Under eftermiddagen släpptes 30-åringen och blev erbjuden skjuts till psykakuten, som polisen varit i kontakt med under dagen. Men 30-åringen mådde nu bättre och valde själv att åka hem istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".