Foto: Elin Jolebo/Sveriges Radio
Malmö

Utmätta tavlor av Hitler falska

Åklagare: ”Expert värderar till 500 kronor”
1:41 min

De sju konstverk i Malmö, som uppgavs vara målade av Adolf Hitler, har under dagen väckt stort uppseende, sedan kronofogden sagt att man ville auktionera ut dem.

– Ägaren till tavlorna är skyldig oss 2,2 miljoner. Tavlorna är i beslag hos polisen. Vi ska nu se om de är äkta, säger Christer Davidsson, kronokommissarie på kronofogden i Malmö.

Men den fråga alla ställde sig var givetvis: är det Adolf Hitler själv som målat dem? Christer Davidsson var hoppfull, ganska hoppfull.

– Då har de ett betydande värde, säger Christer Davidsson.

Tavlorna finns i en källare hos polisen. Åklagare Jörgen Larsson, som utreder det fall där tavlorna figurerar, beskriver dem.

Men när Jörgen Larsson anlitade en expert för att värdera dem och en mängd annat gods som alltihop härrör från förre Hells Angels-ledaren Thomas Möller, så kom han fram till att det handlar om reproduktioner och att värdet är ringa om något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".