Många transportföretag har grindar och bevakning för att skydda sig. Men det behövs fler skyddade parkeringar för lastbilar. Foto: Bosse Johansson/SR
Helsingborg

Instängning ska minska plundring

"Då riskerar man ju att hamna i skottgluggen"
1:21 min

Nordvästskåne är ett av de områden i Sverige som drabbas hårdast av godsstölder från lastbilar. På Helsingborg Business Region som jobbar med näringslivsutveckling i de tio nordvästskånska kommunerna försöker man dra sitt strå till stacken för att minska brottsligheten.

Ett sätt är att se till att det byggs inhägnade rastplatser där lastbilschaufförerna kan rasta och vila på ett säker sätt.

– Har man en lastbil med högvärdigt gods som riskerar att bli stulet ska man kunna köra in på en parkering och vara trygg med att det inte händer något när man sover, säger Jan Magnusson som är näringslivsutvecklare på Helsingborg Business Region.

I dag parkeras lastbilarna ofta helt oskyddade på rastplatser och i industriområden.

– Då riskerar man ju att hamna i skottgluggen för någon som har orent mjöl i påsen, säger Jan Magnusson.

Helsingborg Business Region har varit i kontakt med flera företag som är intresserade av bygga säkra lastbilsparkeringar i Helsingborg. Jan Magnusson hoppas att de ska vara verklighet inom några år. Även om de inte kommer att lösa allt, så tror han att det åtminstone kommer att minska problemen.

Det finns företag som tycker att det borde byggas säkra parkeringar för kommunala pengar. Men det är inte aktuellt säger Jan Magnusson. Helt enkelt därför att många transportföretag redan själv bekostat säkra parkeringar för sina egna bilar och chaufförer.

– Jag kan skapa förutsättningar för en etablering, säger han. Men vi ska inte som kommuner gå in och driva en sån här anläggning. Då går vi i konkurrens med företagen som sköter sig, och det vill vi inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".