Lisa Renntun, jurist på Hyresgästföreningen Södra Skåne, utanför Olofsgatan 8, fastigheten som Hyresgästföreningen kräver ska tvångsförvaltas. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Kräver att skandalhus ska tvångsförvaltas

"Man fick ingen hjälp när man felanmälde"
1:31 min

Hyresgästföreningen kräver att en fastighet på Olofsgatan 8 på Seved i Malmö ska tvångsförvaltas. I går höll hyresnämnden förhandling om kravet.

- Det var väldigt jobbigt. Mycket stod inte rätt till och man fick ingen hjälp när man felanmälde. Det var en kall, hård vinter, berättar Emelie Lindholm som vittnade inför hyresnämnden om de åtta månader hon bodde i huset.

Emelie Lindholm bodde i en av de två källarlägenheterna. Den hade ingen värme, men mögel, fukt, råttor och kackerlackor, enligt henne. Miljöförvaltningen har också haft många klagomål på fastighetsägaren Bo Hall och hans bolag Olofsbostäder i Skåne KB.
De två lägenheterna i källaren blev utdömda som bostäder efter inspektioner av miljöförvaltningen och räddningstjänsten. Trots att den lägenhet som Emelie Lindholm bott i var utdömd som bostad upptäcktes i somras att en familj med en baby bodde i den.

Ägaren Bo Hall var med under delar av förhandlingen per telefon från Spanien där han bor. Hyresnämnden som leddes av ordföranden Susanne Björkman Ragnarson gjorde också en besiktning av huset.

Hyresgästföreningen anser att huset är misskött och vill att Lars Andersson som redan har köpt flera fastigheter på Seved ska ta över förvaltningen. Ett nej i hyresnämnden vore en besvikelse, anser Hyresgästföreningen.

- Då blir vi väldigt besvikna. Vad krävs i så fall för att få en tvångsförvaltning? Det här är under all kritik. Det är en fastighetsägare som bara under hot om tvång går in och gör åtgärder, ingenting frivilligt, säger Lisa Renntun, jurist på Hyresgästföreningen.

På fredag kommer hyresnämndens beslut. Sveriges Radio har erbjudit en representant för fastighetsägaren möjlighet att kommentera, men han har avböjt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".