Under åtta år påstås pappan ha tvingat sin dotter att spela sjuk. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.
Malmö

Misstänkt bidragsfusk med "sjuk" dotter i rätten

Advoklat: "Hur är detta möjligt?"
1:45 min

Rättegången i Malmö mot den man som misstänks för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott genom att förmå sin dotter att spela sjuk under flera år inleddes i dag. I sju år har han fått ut drygt två miljoner kronor i bland annat assistansersättning.

Enligt mannens advokat, Jan-Anders Hybelius, handlar rättegången egentligen bara om en sak.

– Den centrala frågan är hur rimligt är det att tro att en flicka skulle kunna lura ett stort antal experter under så många år genom att spela sjuk. Hur är detta möjligt? Det måste man fråga sig, säger Jan-Anders Hybelius.

Bidragen började betalas ut då flickan var tio år gammal och hon har genom åren undersökts av många specialister.

Enligt chefsåklagare Bo Birgersson har pappan förmått flickan att spela sjuk och stoppat de undersökningar då experterna velat gå längre och djupare i sina utredningar. 

Det var flickan själv som gick till polisen och när hon 17 år gammal hamnade på ett ungdomshem beslutades att pappan inte fick besöka flickan.

Inom några månader kunde personalen se en helt förändrad flicka, en flicka som de beskrev som helt normal. Läkare och psykolog undersökte flickan på nytt och kom fram till att det inte fanns något stöd för den diagnos hon levt med i så många år.

Enligt åklagaren finns det inga bevis för att flickan tvingats spela sjuk, utan pappan skall ha lärt och instruerat flickan.

Frågan är då hur en sjuk flicka helt plötsligt blir frisk då hon får klara sig själv utan pappans hjälp.

– Ja, det är svårt att säga. Man måste nu överhuvudtaget ifrågasätta läkarintyg när man har kommit fram till så vitt skilda resultat. Det är anmärkningsvärt, säger försvarsadvokat Jan Anders Hybelius.

Har du varit med om något liknande tidigare?
– Nej, faktiskt inte. Det här är ett bedrägeribrott min klient är åtalad för. Men skillnaden mot normalfallet är att här har vi äkta läkarintyg. Det är inga förfalskade handlingar. Det är olika läkare som har sagt att flickan är så väldigt sjuk.

Under rättegången fokuserar man alltså på pappans bidragsbrott, och inte på hur den i dag 18 år gamla dottern haft det när hon enligt åklagaren blev tvingad att spela psykiskt sjuk.

Hennes anmälan mot pappan om olaga hot lades ner på grund av brist på bevis, och flera medier har rapporterat om att hon ska ha varit isolerad och inte gått i skolan.

Men flickan som flyttat runt mellan olika stadsdelar i Malmö har enligt skolregistret varit skriven på flera särskolor i staden.

Marie Lindskoug, rektor på en av särskolorna, bekräftar att flickan gick där under våren 2005 och att hon också fick hemundervisning.

– Vi bestämde att hon skulle få inskolning, eftersom hon hade bristande skolgång tidigare. Hon skulle komma några timmar om dagen, och det gjorde hon under våren 2005.

Att flickan flyttat runt i olika stadsdelar som alla har enskilt ansvar för en elevs skolgång ska ändå inte ha gjort att skolorna missade att flickan spelade psykiskt sjuk, som åklagaren hävdar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".