Ökat bidrag till peruker

Trots de stora besparingarna ska bidraget till peruker och tupéer för patienter med tappat håret ska ökas kraftigt i Region Skåne.

Enligt förslaget, som en enig Hälso- och sjukvårdsnämnd lagt till Regionfullmäktige, ska bidraget till peruk och toupé höjas från 3 500 kronor till 5 600 kronor om året, inklusive moms.
– Det känns jättebra, säger alopeciapatienten Ingrid Johansson, som tappade håret som barn och haft peruk i 20 år.

Bidraget ska framtiden kunna gå till två peruker med syntethår eller en med naturhår. Det välkomnas av cancersjuka tonårstjejer, som blivit retade för sin syntetperuk.

– Dom här billiga perukerna ser ärligt talat inte särskilt bra ut, säger John Persson, kurator på barnkliniken vid Universitetssjukhuset i Lund. Jag tror det betyder oerhört mycket att tjejerna får ha peruk, så att de känner sig så friska som möjligt under cancerbehandlingen, säger han.

Enligt Region Skåne kommer höjningen att kosta 1,5 miljon kronor, vilket kommer de uppåt 1 000 patienterna som behöver peruk eller toupé till del.

Men Ingrid Johansson kommer även i fortsättningen att betala det mest själv, trots höjningen av bidraget till 5 600 kronor.
– Jag lägger ungefär 1 000 kronor i månaden på mina peruker, jag förbrukar fem peruker om året, säger hon.

Torbjörn Esping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".