Magnus Avramidis vid terminalen i Klippan. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Skåne

Alltfler transporter rånas

Säkerhetschef: ”Tyvärr så ökar stölderna”
1:34 min

Godsstölderna från lastbilar ökar och Nordvästskåne är bland de värst drabbade områdena. Till transportföretaget DHL:s terminal i Klippan kommer det omkring 120 lastbilar per dygn, och många har drabbats av stölder på vägen dit.

– Det kan ske när de är på sjön från England eller på någon rastplats, säger säkerhetschefen Magnus Avramidis.

Magnus Avramidis har deltagit i flera transportsäkerhetsdagar där polisen samlat aktörer från hela transportkedjan för att diskutera lösningar. Och på ett sätt har det varit kreativa möten säger han, men inte på ett annat.

Säkerhetschefen tror att man måste få de olika aktörerna att inse att säkerhet också kostar pengar, oavsett det gäller en transportsäker bil, en säkerhetsutbildad chaufför, eller en säker parkeringsplats där chaufförerna kan rasta bakom låsta grindar.

Just säkra parkeringar är något som har diskuterats flitigt på transportsäkerhetsdagarna. Och det är bra, men långt ifrån hela lösningen.

Man måste titta på kedjan från kontrakt till leverans och vad varje enskild kan göra, säger Magnus Avramidis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".