Centralsjukhuset i Kristianstad CSK. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Kristianstad

Chef frias från brottsmisstanke i TBC-fall

Kristianstad tingsrätt frikände på tisdagen en före detta verksamhetschef på Centralsjukhuset i Kristianstad som stått åtalad för arbetsmiljöbrott sedan en sjuksköterska smittats av tbc.

Det var i november 2008 sjuksköterskan på Centralsjukhuset i Kristianstad insjuknade sedan hon återanvänt andningsskydd, vilket kliniken accepterade.

Tingsrätten i Kristianstad anser att återanvändningen av andningsskydden inte har stridit mot de rutiner som utarbetats av Vårdhygien i Skåne eller mot någon annan praxis eller erfarenhet.

TBC-rättegången

Centralsjukhuset i Kristianstad. Arkivbild. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Tuberkulos

Tuberkulos är en luftburen smitta, och i regel krävs tät och varaktig inomhuskontakt för att man skall bli smittad. Tuberkulos orsakas främst av en bakterie som, i gynnsamma fall, kan finnas i människokroppen i flera år. Lungtuberkulos är den vanligaste formen. Symptom är långvarig hosta med eller utan upphostningar, feberperioder, avmagring och nattliga svettningar. I Sverige upptäcks cirka 400 fall av tuberkulos varje år.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".