Skolverkets enkät anses kränkande

Skolverkets nationella utvärdering av attityder kring homosexuella och invandrare har upprört både forskare och lärarstudenter.

13 skånska skolor har fått enkäten som besvarades av 6 700 elever vid 120 skolor runt om i landet förra våren.

– Man blir lite chockerad att Skolverket ställer den här typen av frågor. Jag tycker att de legitimerar ett ställningstagande till invandrare och homosexuella som är felaktigt, säger Anders Skans som studerar till specialpedagog vid Malmö högskola.

Anders Skans som studerar till specialpedagog vid Malmö Högskola.

Eleverna fick bland annat ta ställning till om de skulle vilja sitta bredvid en homosexuell klasskamrat i matsalen, arbeta tillsammans i ett grupparbete eller vara i samma lag på idrotten. En annan fråga handlar om vilka man inte kan tänka sig som grannar, invandrare homosexuella, nazister, drogmissbrukare eller personer som har AIDS.

– Det här får inte upprepas. En statlig myndighet som sprider den här typen av värderingar borde granskas så att det inte händer igen, säger Anders Skans, som funderar på att anmäla Skolverket till Justitieombudsmannen (JO) och ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HOMO).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".