Nya miljoner till Lunds varmvattenprojekt

Styrelsen för Lunds Energi beslutade igår att skjuta till ytterligare tre miljoner kronor till djupgeotermiprojektet, dvs. borrningarna efter varmvatten, vid Stora Råby i Lund. Pengarna ska användas för att rensa borrfiltret, som helt slammat igen.

Jan Samuelsson är vd och koncernchef för Lunds Energi:

– Geotermiprojektet är ett högriskprojekt, både tekniskt och kommersiellt. Det senaste borrhålet producerar inte så mycket vatten som vi tänkt oss, sannolikt på grund av att det finns borrester kvar i hålet. Det styrelsen nu behandlat är att ta hit utrustning för att ta bort skräpet, säger han.

För att kunna rensa filtret och på så vis kunna börja de planerade provpumpningarna i borrhålet måste ett oskarvat rör föras ner till filtersektionen på runt 1700 meters djup. Därefter pumpas vatten ner med högt tryck för att spola rent filtret.

Anledningen till att det har dragit ut på tiden är att det är svårt att få tag på den här typen av oskarvade stålrör. Det finns bara några få i världen. Röret ligger på rulle och måste sedan rätas ut och föras ner i hålet uppifrån ett torn.

Och rensningen beräknas alltså kosta tre miljoner kronor, och förhoppningen är att den kan genomföras i mitten av oktober. Sedan är det bråttom att få igång provpumpningarna för att kunna fatta ett beslut om djupgeotermiprojektets framtid.

– Om vi ska ha full nytta av det så måste vi ha ett beslut om att fortsätta, vilket förutsätter kommersiellt bra villkor i borrhålen. Ett beslut senast i januari behövs, säger Jan Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".