Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kristianstad

TBC-dom kan få konsekvenser för vården

Vårdförbundet: ”Får inte tumma på hygien”
1:40 min
Användningen av engångsmaterial kan påverkas av tisdagens TBC-dom. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Den friande domen i målet där en sjuksköterska smittats av tbc kan få konsekvenser för hur man använder engångsmaterial i vården. Det tror i alla fall Vårdförbundet i Skåne.

– Det här sänder ju signaler om att man kan göra liknande saker med andra engångsmaterial i framtiden och Vårdförbundet anser att man absolut inte får tumma på basal vårdhygien, säger Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet i Skåne. 

Det var i november 2008 som sjuksköterskan på Centralsjukhuset i Kristianstad smittades med tbc, alltså tuberkulos. Kristianstad tingsrätt fastställer i sin dom att det berodde på att man på kliniken återanvände andningsskydd. 

Men den dåvarande verksamhetschefen frias från arbetsmiljöbrott, bland annat efter som det i Vårdhygien i Skånes rutiner inte stod hur man skulle använda andningsskydd, bara att man skulle göra det. 

Den drabbade sjuksköterskan fick behandling under lång tid och är idag frisk och jobbar i vården. 

Vårdhygien i Skåne har förtydligat i dokumentet över vilka rutiner som gäller vid vård av patienter med tbc. Nu står det att andningsskyddet är avsett för engångsbruk och inte ska återanvändas. 

Mats Runsten hoppas nu att fallet med den smittade sjuksköterskan ska göra att arbetsgivaren gör tydligare regler för hur man använder annat engångsmaterial också. 

– Här hoppas vi att man istället tillsätter någon från Region Skåne som går igenom samtliga delarna i engångsmaterial och skriver ut policydokument för verksamhetscheferna att följa. Eller får det gå ut riktlinjer om att basal hygien aldrig får tummas på, att man inte återanvänder engångsmaterial, hur rena man än tycker att de är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".