Foto: Jessica Gow/Sveriges Radio
Skåne

Bonus även till skånska Caremachefer

Regionchef: ”Får aldrig gå ut över kunden”
1:42 min

Även vid Caremas äldreboenden i Skåne har cheferna fått bonus om verksamheterna gått med vinst. Men enligt Patrik Thulin, regionchef för Carema Care syd, har det inte gått ut över verksamheterna.

 – Vi har haft bonussystem som baserats på dels individuella kvalitetsmål, dels ekonomiska mål, säger Patrik Thulin.

Men vad har det betytt för omsorgen att man har haft de här ekonomiska bonussystemen?

– Vi har uppgiften att hålla koll på våra kostnader, men det får aldrig gå ut över kunden. Det får aldrig gå överstyr så att det blir någon kvalitetsrisk att man ska spara på material eller någonting, så får det aldrig gå till.

Sveriges television berättade i helgen om Caremaboenden i Stockholmstrakten, där det fanns stora brister i omsorg och bemanning. Det visade sig att Carema lämnat in falska personallistor till kommunerna, att chefer fick bonus utifrån hur mycket de kunde spara och att flera även hade egna ägarintressen i bolaget.

Men enligt Patrik Thulin har bonussystemen inte gått ut över verksamheterna i Skåne, och ingen skånsk chef har något delägarskap.

Carema Care driver äldreboenden i flera skånska kommuner som till exempel Helsingborg, Vellinge och Tomelilla. I Lund har bolaget sex boenden, och redan i måndags begärde kommunen in extra uppgifter från Carema.

– Det vi vill ha svar på är hur det ser ut med delägarskap och hur ser det ut med bonusar, och sedan har vi också begärt att få in personallistor. Men jag vill betona att vi aldrig haft något som tyder på att Carema gett oss felaktig eller vilseledande information, säger Carina Westerelve, kvalitetschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Lund.

Carema Care har beslutat att inte dela ut någon bonus i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".