1 av 2
Här växer utställningsmodellen av den första zoologiska utställningen på Historiska fram. I mitten en modell av den berömda Uroxen. Foto: Tobias Wallin/SR
2 av 2
Maria Andrée på Zoologiska museet i Lund packar varsamt ner skeletten.
Lund

Lundadjur kan slippa arkivering

Chef: ”Inte alla de tio miljoner föremålen ställs ut”
1:35 min

För bara en dryg vecka sedan var framtiden ytterst oviss för djuren på det Zoologiska museet i Lund. Då såg det ut som djuren skulle arkiveras på obestämd tid. Men redan nästa höst kan de börja visas upp igen. Men nu på Historiska museet i Lund.

Detta efter besked om en tvåmiljonsdonation från Crafoordska stiftelsen, kommer en del av de tio miljoner djur som finns i samlingarna.

Den första nya zoologiska utställningen öppnar troligen i september, och då med temat vetenskapsmannen Sven Nilsson och djur som funnits i Skåne. Bland annat kommer den berömda Uroxen att finnas på plats.

– Det är ju inte ett nytt zoologiskt museum där alla de tio miljoner föremål finns utställda, det vi gör är att på ett effektivt sätt att utnyttja mångfalden i de stora samlingarna genom att göra tematiska utställningar, exempelvis utdöende, utrotning, klimatförändringar den skånska faunan och om vetenskapsgestalter som exempelvis Sven Nilsson, säger Per Karsten, museichef på Historiska Museet. 

Högst upp i det Historia museet ska man nu utrymma den verkstad som finns där idag och istället göra plats för 100 kvadratmeter där de kan bygga olika utställningar. Tanken är att varje utställning ska bytas var tredje år.

Något som gjorts möjligt tack varje två-miljonsdonationen från Crafoordska stiftelsen kombinerat med att universitetet skjuter till drygt 800-tusen kronor och att den naturvetenskapliga fakulteten vid universitet har lovat att betala den höjda hyran som Historiska museet kommer att få efter ombyggnaden av lokalen där utställningarna ska ta plats.

Helst hade Lars Lundqvist, museichef för Zoologiska sett att hela den nuvarande utställningen fått vara kvar, men ser fördelar med flytten till Historiska.

– Vår utställning är ju baserad på 1917-års teknik ungefär, vi har fått in elektrisk belysning, men det är ungefär det, så det är roligt att få bygga utställningar på de olika temana vi nämnt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".