Malmö

Ny plan skall upptäcka barn som far illa

Verksamhetschef: ”Kan denna skada ha åstadkommits av någon annan?”
1:46 min

Nu drar Region Skåne igång en stor satsning för att bli bättre på upptäcka de barn som far illa. I ett första steg hade chefer och politiker i vården bjudits in till en konferens i Malmö där en ny handlingsplan presenterades och man framför allt diskuterade vikten av samarbete.

Majbritt Gadd Gustafsson är chef för två vårdcentaler i Helsingborg och en av dagens deltagare:

– Ja, jag tycker att familjecentraler är oerhört viktigt där alla finns på samma ställe och de här murarna mellan verksamheterna försvinner. Där kan socialtjänst, barnhälsovård, förskola och i bästa fall även mödravård jobba ihop, säger hon.

Frågorna och tankarna var många när olika föreläsningar avlöste varandra och den nya handlingsplanen presenterades. Det här är bara startskottet för kurser och föreläsningar som framför allt vårdpersonal ska få under det kommande året. Syftet är att utarbeta lokala riktlinjer för hur man anmäler och vad som sen händer. Idag är det mycket få som anmäler "oro för barn" trots att alla som arbetar inom vården är skyldiga att göra det.

Det handlar ofta om en osäkerhet menar Anna Persdotter, verksamhetschef för Capio kliniken i Helsingborg  

– Jag upplever inte att vi har jättestora problem att anmäla men det är klart att det finns en massa tankar kring att anmäla. Man undrar vad man utsätter barnet för, vad man utsätter sig själv för och vad som kommer att hända, säger hon.

Flera konkreta åtgärder kommer också att genomföras. En gemensam blankett som man lätt kommer åt på en hemsida ska underlätta och speciella stödpersoner som redan finns på de olika arbetsplatserna ska vidareutbildas. I handlingsplanen finns också en del konkreta tips att ta till berättar Elisabeth Cederwall, verksamhetschef på barnkliniken på Ängelholms sjukhus som är en av dem som arbetat fram planen.

– Det är en enkel lathund om när man får in barn med olika skador, brännnskador, blåmärken och rivmärken osv. Då kan man gå in och titta, är detta kanske något jag borde tänkt på. Är detta något som någon annan har åstadkommit? Säger Elisabeth Cederwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".