245 hushåll kan få hämta posten själv

245 hushåll i Malmö kommer inte att få hem sin post från och med fredag första oktober. Det är arbetsmiljöverket som stoppar utdelningen eftersom brevinkasten i dörrarna sitter så lågt eller så högt att det blir ett arbetsmiljöproblem för brevbärarna.

- Problemen i den här trappan är att man måste bocka sig för att stoppa in posten, säger Stefan Fougt, huvudskyddsombud för Postens brevbärare i Malmö.

Striden mellan Posten och ett antal fastighetsägare började för två år sen när huvudskyddsombudet Stefan Fougt varslade om skyddsstopp för utdelning hos över 1200 hushåll. Sen dess har de flesta fastighetsägarna åtgärdat problemet, men över tvåhundra hushåll har alltså fortfarande brevinkast som brevbärarna inte kan dela ut post till utan att riskera sin hälsa.

Och nu har arbetsmiljöverket förbjudit både Posten och konkurrenten Citymail att låta personalen dela ut post i fastigheter där inkasten sitter olämpligt placerade.

De fastighetsägare som har gjort nåt åt problemet har valt lite olika lösningar. Man har t ex satt upp en vanlig brevlåda bredvid dörrarna eller tagit upp ett nytt inkast i dörrarna. Men Stefan Fougt skulle egentligen hellre se en annan lösning.

- Vill man även komma till rätta med ytterligare ett problem, att det sliter hårt att springa i trappor, ja då kan man ju installera fastighetsboxar i entréplanet, då skulle vi slippa ytterliggare ett arbetsmiljöproblem, säger han.

De som hushåll som inte får någon post utdelad får istället gå till närmaste postkontor för att hämta den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".