Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Maria Heinesson Grynge, projektledare på Region Skåne. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Lund

Snart drar ESS-upphandlingarna igång

Projektledare: ”Man behöver rusta litet”
1:49 min

När bygget av forskningsanläggningen ESS i Lund drar igång 2013 kommer europeiska regler och inte svenska styra hur upphandlingarna görs. Skånska företag behöver lära sig mer för att kunna konkurrera.

– De som är vana vid den här typen av upphandlingar kan säkert vänta in de beslut som kommer, men vill vi få fler företag på banan behöver man rusta lite, säger Maria Heinesson Grynge, projektledare på Region Skåne.

I början av 2013 ska utformningen, alla ekonomiska villkor och ett avtal som de 17 partnerländerna i ESS kan skriva på vara klart. Då kommer det också att avgöras vilken ägarform ESS får, vilket i sin tur styr vilket europeiskt upphandlingsdirektiv som ska gälla. Än så länge är ESS ett svenskt aktiebolag.

Till skillnad från vad som gäller för den andra stora nya forskningsanläggningen som byggs i Lund just nu, Max IV, blir det alltså inte den svenska lagen om offentlig upphandling som ska gälla.

– Förmodligen blir det inte så stora skillnader, men man får vara lite vaksam på det. De företag som är beredda på att lägga anbud ska ju ta reda på vad det är för skillnader, så att man rustar för det, säger Maria Heinesson Grynge. 

De länder som deltar i ESS bidrar själva med arbetskraft och utrustning. Därför kommer som mest kanske hälften av investeringen på 13-14 miljarder att handlas upp på den öppna marknaden. 

Maria Heinesson Grynge jobbar inom projektet TITA, där Region Skåne, alla skånska kommuner, universitet och högskolor i Skåne och Blekinge, länsstyrelsen i Skåne och Region Blekinge gått ihop för att se till att investeringarna i Max IV och ESS också ger kontrakt till lokala företag och tillväxt här. 

– Från deras sida är det naturligtvis inte fråga om att prioritera näringslivet i regionen. Det de gör är att informera innan upphandlingarna är igång. När det sedan är igång kan de ju inte informera utåt på det sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".