Jens Leandersson (SD), regionråd. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Malmö/Köpenhamn

SD vill ha operaintegration

Regionråd: ”Vi är trots allt en enda region”
1:52 min

Sverigedemokraterna i Region Skåne vill slå ihop operan i Malmö med den i Köpenhamn. Och de tror att en miljard kronor kan användas bättre i vården genom att man minskar patientskadorna. Dessutom vill partiet stänga regionens Brysselkontor. Det kom fram i dag när partiet presenterade sitt budgetalternativ.

– För det första budgeterar inte vi för att folk ska bli sjuka genom vårdskador, slarv med patientsäkerheten som smittorisk och liknande. Vi säger att vi ska förbättra det och då kommer vi att göra besparingar, som kommer sjukvården tillgodo, säger regionrådet Jens Leandersson (SD).

Sverigedemokraterna tror alltså att det redan nästa år går att spara en miljard kronor på att vården blir bättre på att göra läkemedelsgenomgångar för äldre, på att jobba med hygienen och minska vårdskadorna.

Pengarna ska då kunna användas på ett bättre sätt i vården för att till exempel behålla personalen som Sverigedemokraterna tror kommer att minska med den styrande femklöverns budget som innebär besparingar på sjukhusen.

Däremot är Sverigedemokraterna positiva till majoritetens besparing på 40 miljoner kronor på den centrala administrationen. Dessutom vill partiet stänga regionens Brysselkontor och slå ihop operan i Malmö med den i Köpenhamn - med trolig placering i Köpenhamn. Pengarna ska gå till ökat fastighetsunderhåll.

– Vi är trots allt en enda region och har en bro som sammanbinder oss. Vi kan inte se oss som två olika länder, säger Jens Leandersson.

Det var inte precis opera som Sverigedemokraterna bjöd på i samband med sin budgetpresentation i Kristianstad i dag. I stället passade man på att spela upp en specialskriven låt med regionrådet som sångare.

– Ja, vi tyckte att vi skulle spexa till det lite och göra det lite roligare, så vi gjorde en egen låt till budgeten som hänger ihop med våra barn och att vi satsar förebyggande. Vi gjorde en text kring det, säger Jens Leandersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".