Synagogan i Malmö. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Dialogforum tar upp förföljelse

Judiska församlingen: ”Man borde ta krafttag”
1:52 min

Anmälningarna om antisemitiska brott i Malmö har ökat kraftigt jämfört med förra året. Nu bjuds alla högre politiker och tjänstemän in till möte för att bli informerade om läget.

Till och med oktober i år har polisen i Malmö registrerat 37 anmälningar om antisemitiska brott. Det är nästan en fördubbling jämfört med hela förra året då det gjordes 21 anmälningar. Av de brott som har anmälts i år har de flesta gällt rabbinen i judiska församlingen som klär sig enligt ortodox tradition och ofta utsätts för trakasserier när han är ute på stan.

– Folk råkar ut för trakasserier, hot och hot om fysiskt våld och rena antisemitiska trakasserier, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig på judiska församlingen.

Nu bjuder Dialogforum, som samlar representanter för olika religiösa och etniska minoriteter i Malmö, in till möte om läget. Inbjudna är hela kommunstyrelsen, alla stadsdelsordföranden och högre tjänstemän. Mötet ska hållas i synagogan den 8 december.

– Jag hoppas att man tar med sig hem en kunskap om hur situationen ser ut och att det inte är acceptabelt. Därefter kommer vi naturligtvis att gå vidare och bevaka hur situationen ser ut för unga muslimska kvinnor som har slöja och blir attackerade. Alla former av övergrepp måste vi bekämpa. Vi ska skapa uppmärksamhet om det här, säger Björn Lagerbäck som leder Dialogforum.

Dialogforum skapades för knappt två år sedan när debattens vågor gick höga om trakasserierna mot judar i Malmö. Tanken är att genom dialog mellan olika grupper skapa förståelse och att sprida kunskap om etniska minoriteter i staden och om hur de drabbas av hatbrott och diskriminering.

Men än så länge kan man inte se någon konkret förändring när det gäller situationen för judar i Malmö, tycker Fredrik Sieradzki på judiska församlingen.

– Vi tycker givetvis att man borde ta krafttag, mycket hårdare än hittills. Vi kan inte se någon förändring just nu utan snarare tycker vi att det är oförändrat jämfört med förra året och att det kanske till och med har ökat, säger Fredrik Sieradzki. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".