Spritsmugglingen till Sverige fortsätter

Det finns inga tecken på att införseln och illegal vidareförsäljning av alkohol i Sverige minskar, utan problemet ökar kraftigt. Det framförde tull och polis idag vid ett alkoholpolitiskt möte i Helsingborg och de tillbakavisar helt finansdepartementets uppfattning om en avmattning i sprittrafiken.

Bengt Rosberg från kriminalpolisens underrättelsetjänst är expert i regeringens alkoholinförselutredning:

- Vi ser inte de signalerna utan tvärtom ser vi en oerhörd lättillgänglighet. Vi ser inte att det avmattas.

Idag uppskattar tullen att den lagliga införseln tillsammans med smugglingen bara vid Öresundsbron och i Helsingborg uppgår till 200 000 liter öl, 50 000 liter vin och 20 000 liter sprit, varje dygn. Polisen menar att de som sysslar med alkoholinförsel i organiserad form har blivit mer professionella, det är en brottslig verksamhet som är väldigt kreativ:

- De har lärt sig argumenten och sättet att uppträda. Det är en tuff motståndare, säger Bengt Rosberg.

Enligt Kent Härstedt, ordförande i alkoholinförselutredningen, har diskussionen om en skattesänkning i Sverige nästan blivit överflödig, med tanke på de stora mängder billig alkohol som nu finns tillgänglig i landet så är skattesänkningen redan en realitet för väldigt många svenskar. Enligt polisen har det man kallar spritcatering, dvs. leveranser av sprit till hemmet, blivit allt mer utbrett och stora åkerier utnyttjas nu för transport av stora mängder alkohol.

- 1000 liter per pall ger en nettoförtjänst på 50 000 kronor. Och de ger pengarna direkt till chauffören. Åkaren vet ingenting, säger Bengt Rosberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".